2016. február 9., kedd

Gyermek- és ifjúsági irodalmi könyvszemle

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet által felkért szakmai zsűri kiválasztotta a 2015-ben megjelent lejobb 50 gyerekkönyvet.
Fllinger Károly: A kincsesláda és Miklya Zsolt: Végtelen sál c. kötete a legjobb 25-be, Szabó T. Anna: A fűszermadár pedig a legjobb 50-be került be.

Mátyusföldön járunk Fellinger Károly A kincsesláda című mesegyűjtésének olvasásakor. A felvidéki régióból összegyűjtött mesék nyelvezete a cigány népmesékhez hasonlóan a modern elemeket, napjaink eszközeit, használati tárgyait, embertípusait szerepeltetve ötvözi a népmesék hagyományos formuláit. Mindez egységben jelenik meg a Schall Eszter által illusztrált, kézbe illő kötetben. Ez a gyűjtés az ott élő emberek mesébe vetett hitét, erejét mutatja meg, és azt, hogy ez egy ma is élő hagyomány Mátyusföldön. A kötetet az AB Art kiadó jelentette meg.

Ritkaságszámba megy manapság a gyermekverses kötet, Miklya Zsolt gyermeklírája pedig messze elrugaszkodik a szokványos alkalmi verseléstől. A gyermeki látásmódot, az érzékeny gyermek tapasztalásait tudja ötvözni a hagyományos szemléletű költészettel, és ezen keresztül sajátos Miklya Zsolt-versekké válnak a kötetben szereplő darabok. Egy kiérlelt kötet a Végtelen sál, amiben Schall Eszternek a versek hangulatát erősítő illusztrációi, kompozíciói viszik tovább gondolatainkat a lírai alkotások mélyebb jelentéstartományai felé. A verseskötet a Móra gondozásában látott napvilágot.

Miklya Zsolttal 


1 megjegyzés:

  1. Loved your book review. Keep reading new books and put out your awesome review. Meanwhile take a look into my site about NetSuite integration and comment.

    Have a great day
    Cheers.

    VálaszTörlés