2016. február 9., kedd

Gyermek- és ifjúsági irodalmi könyvszemle

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet által felkért szakmai zsűri kiválasztotta a 2015-ben megjelent lejobb 50 gyerekkönyvet.
Fllinger Károly: A kincsesláda és Miklya Zsolt: Végtelen sál c. kötete a legjobb 25-be, Szabó T. Anna: A fűszermadár pedig a legjobb 50-be került be.

Mátyusföldön járunk Fellinger Károly A kincsesláda című mesegyűjtésének olvasásakor. A felvidéki régióból összegyűjtött mesék nyelvezete a cigány népmesékhez hasonlóan a modern elemeket, napjaink eszközeit, használati tárgyait, embertípusait szerepeltetve ötvözi a népmesék hagyományos formuláit. Mindez egységben jelenik meg a Schall Eszter által illusztrált, kézbe illő kötetben. Ez a gyűjtés az ott élő emberek mesébe vetett hitét, erejét mutatja meg, és azt, hogy ez egy ma is élő hagyomány Mátyusföldön. A kötetet az AB Art kiadó jelentette meg.

Ritkaságszámba megy manapság a gyermekverses kötet, Miklya Zsolt gyermeklírája pedig messze elrugaszkodik a szokványos alkalmi verseléstől. A gyermeki látásmódot, az érzékeny gyermek tapasztalásait tudja ötvözni a hagyományos szemléletű költészettel, és ezen keresztül sajátos Miklya Zsolt-versekké válnak a kötetben szereplő darabok. Egy kiérlelt kötet a Végtelen sál, amiben Schall Eszternek a versek hangulatát erősítő illusztrációi, kompozíciói viszik tovább gondolatainkat a lírai alkotások mélyebb jelentéstartományai felé. A verseskötet a Móra gondozásában látott napvilágot.

Miklya Zsolttal 


2 megjegyzés:

  1. Nice post! Well written !! I have got the best insights regarding. I look forward to reading many more informative posts similar to this. Thanks for the update.This Blog is interesting and please checkout for more information Netsuite Implementation Partner.

    VálaszTörlés
  2. Loved your book review. Keep reading new books and put out your awesome review. Meanwhile take a look into my site about NetSuite integration and comment.

    Have a great day
    Cheers.

    VálaszTörlés